HOME

Grafisch

Wenskaarten

Illustraties

Links

aardigePlaatjes.nl

Deze site bevat:

Wenskaartontwerpen -
Illustraties -
Grafische ontwerpen -

Contact

adres

Hoe maak ik een tekening

Ik begin met een idee, ik wil zelf iets maken, of het is voor een opdracht. Schetsjes makende kom ik dan tot iets wat me leuk lijkt en ik zet een eerste echte schets op.

schets1

Hier zet ik de dingen neer waar ze ongeveer moeten komen. Ik bekommer me nog niet erg om de details. Als de grove vormen een beetje naar mijn zin zijn, werk ik de schets verder uit.

schets2

Nu maak ik wel meer precies wat het moet worden. De uitdrukking van de gezichten van de goochelaar en het konijn.

kleur

Ik heb hier al de grondvormen in Illustrator opgezet, het konijn vond ik niet helemaal wat het moest zijn, dus die heb ik wat anders gemaakt van vorm. Ook heb ik de achtergrondkleur er al in gezet, het konijn is bijna wit dus kan ik zo beter zien wat ik doe.

kleur2

Met deze stap zijn er wat meer details aangebracht, een beetje lichtval hier en daar op zijn donkere pak, het strikje en pistool, de ogen en gezichten.

kleur3

Dan voeg ik het tafeltje en de fles in de koker toe. Het zijn allemaal objecten in Illustrator dus die maak je apart en zet je neer waar je wilt. Er moet nog een schaduw bij zodat ze echt op de grond staan.

kleur4

Het is bijna klaar, ik maak er een vloer bij in planken zodat je een beetje perspectief kan geven voor meer diepte en de gordijnen.

kleur5

Nog een paar plooien op de gordijnen en een extra schaduw achter het toneel voor wat extra ruimtelijkheid. Wel een aardig plaatje.

Nostalgie

Ik vond in een doos een aantal oude wenskaarten die ik vroeger ontworpen had, toen ik nog niet zo lang aan het tekenen was heb ik heel veel kaarten gemaakt. Je had in die tijd heel wat humorkaarten, kaarten met stripachtige figuurtjes met een grapje erin verwerkt.

verjaardagskaart

Deze kaart is indertijd voor Muva Greetings in Limburg gemaakt en maakte deel uit van een hele serie, waar ook die hieronder bij hoorde.

verjaardagskaart

Toen Muva opging in Hallmark Nederland gingen ze een serie uitgeven die verwant was aan de Amerikaanse kaarten, te weten Shoebox Greetings. Dit was wat meer alternatieve humor, ook de tekenstijl moest hier op aangepast worden. Ik mocht daar ook een aantal ontwerpen voor maken. Hieronder staan er een paar.

verjaardagskaart

Het moest allemaal wat minder gepolijst en de humor mocht ook wat scherper. En dit is allemaal nog voor dat ik met de computer werkte, alles werd nog met echte media gemaakt. Bij de uitgever werd het ontwerp gescand en gedrukt. Nu maak je alles op de computer en lever je een bestand af.

nieuwe woning

Ook hier een andere techniek dan normaal, helemaal met kleurpotlood op ruw papier, zodat je de structuur mooi ziet. Deze was bedoeld voor een nieuwe woning.

verjaardagskaart

De kaart is wit en alleen de figuren en de tafel zijn ingekleurd.

beterschapskaart

Ook hier weer kleurpotlood op ruw papier. Ook is er stift en waterverf gebruikt.

verjaardagskaart

Bij deze is een stekelige egel gebruikt die woest is dat er weer een jaar om is. Daarnaast maakte ik ook nog steeds de meer traditionele wenskaarten, zoals deze volgende.

valentijn

Deze was bedoeld voor valentijn, dus veel rode hartjes. Voor deze uitgeverij heb ik heel veel gemaakt.

beterschapskaart

Dit, tenslotte, is een beterschapskaart uit een serie ronde postkaarten die ik maakte voor Dana Cards. De hele serie had een muis of beertje als figuur en op de achtergrond spatjes, veegjes, kleurpotlood krabbeltjes en dergelijke.

Trouwen en geboorte

Ik heb ook nog wat dingen gemaakt voor een uitgeverij van geboorte- en trouwkaarten, een heel moeilijke markt. Dit volgende ontwerp was voor een trouwkaart.

beterschapskaart

Ik heb hem helemaal wit gelaten en uitgewerkt in potlood, de symboliek ligt voor de hand.

Dan een paar geboortekaarten.

beterschapskaart

Hierbij is de voorkant gedeeltelijk afgesneden, de hartjes staan op de binnenkant. Hier stond dan de tekst.

beterschapskaart

Bij deze precies zo, alleen zijn de lijnen nu in kleur.

beterschapskaart

Dit ontwerp had ik bedacht met pandaberen, ze kijken door het raam naar binnen waar de nieuwe baby ligt, de binnenkant is apart uitgewerkt.

beterschapskaart

Dit stond op de binnenkant, de tekst bij de wieg. Bij dit soort kaarten worden er natuurlijk per klant meerdere exemplaren gekocht, afhankelijk van hoeveel je er wil versturen, hoe groot je kennissen en familiekring is. Dit is helaas niet verder gegaan, de uitgeverij hield een minimum oplage van twintigduizend aan die verkocht moest worden en deze ontwerpen verkochten ongeveer twaalf tot veertienduizend. Deze markt is zo moeilijk omdat het gaat om zeer belangrijke en ingrijpende gebeurtenissen in een mensenleven, je bent dan erg kritisch over alle details van de afbeelding. Maar het was wel leuk om te maken en een leerzame ervaring.

Pesten

Onderstaande tekeningen zijn gemaakt voor een project tegen pesten, er zijn in totaal tien tekeningen gemaakt in deze serie, steeds per twee, gewenst gedrag tegenover ongewenst.

beterschapskaart

In dit geval gezellig kletsen en uitschelden.